Projekt ciklusa glazbenih seminara za djecu i mlade u manje razvijenim područjima obišao dvije hrvatske županije!

10/12/2019

 

U zadnjih mjesec dana proveden je hvale vrijedan projekt čiji su autori stručni voditelji iz Glazbenog centra Papandopuline, a koji je realiziran uz financijsku podršku Zaklade 'Hrvatska za djecu'. Riječ je o projektu službenog naziva 'Ciklus besplatnih glazbenih seminara i radionica za djecu i mlade u manje razvijenim područjima Republike Hrvatske' kojem je u cilju bilo održati niz besplatnih seminara po manje razvijenim krajevima Hrvatske gdje je zbog slabijeg ekonomskog standarda takav tip sadržaja manje dostupan djeci i mladima. Brojna područja u Hrvatskoj slabije su prometno povezana s većim središtima Županija, a većina obitelji slabijeg je socio-ekonomskog statusa, te nisu u mogućnosti pohađati dodatne aktivnosti ukoliko se iste ne provode u njihovoj neposrednoj blizini. Upravo je zato osmišljen ovaj projekt koji je svoje aktivnosti proveo u najmanje razvijenim općinama Virovitičko-podravske i Sisačko-moslavačke županije.

Od 11. do 15. studenog stručni voditelji iz Glazbenog centra Papandopuline proputovali su Virovitičko-podravsku županiju, te održali seminare u Općinama Špišić Bukovica, Nova Bukovica, Čađavica, Suhopolje, Zdenci i Mikleuš, u kojima su se družili s preko 250 djece i mladih.

Tjedan poslije, u razdoblju od 19. do 22. studenog seminari su se održali i po Sisačko-moslavačkoj županiji, točnije po Općinama Gvozd, Sunja, Dvor i Jasenovac, u kojima je sudjelovalo preko 150 djece i mladih.

Na seminarima se s djecom osnovnoškolske dobi radilo na različitim aspektima pjevačke tehnike, od pjevačkog disanja, do oblikovanja fraze i važnosti pjevačke interpretacije, a sve kroz niz primjera iz glazbene literature i to na interaktivan način koji djeci stručne sadržaje donosi u zabavnijem formatu. Također, ovakav sadržaj dugoročno potiče djecu i mlade na sticanje novih znanja i vještina, potiče samopouzdanje i kreativno razmišljanje, te razvija njihove interese i potencijal.

Seminarima su prisustvovali i profesori glazbenog i učitelji razredne nastave koji su također mogli preuzeti određene savjete i modele rada iz dugogodišnjeg iskustva izvoditelja Projekta čime je omogućen i  nastavak ideje projekta putem daljnjeg motiviranja djece na kontinuiranu prisutnost glazbe tijekom njihova odrastanja.

Izdvajamo neke od pozitivnih komentara nastavnika i profesora koji su prisustvovali seminarima.

„Iznimno smo zadovoljni ovim projektom i bilo bi nam neizmjerno zadovoljstvo da imamo mogućnost ponoviti seminar i iduće školske godine“, izjavila je Ksenija Žunec, ravnateljica OŠ Davorin Trstenjak iz Čađavice.

Mirjana Buneta-Knežević, ravnateljica OŠ Ivan Goran Kovačić iz Zdenaca rekla je kako su: „...učenici proširili vidike, dobili nove spoznaje, pogotovo jer se radi o ruralnoj sredini gdje se nema dodira i mogućnosti posjeta kazalištu i glazbenim događanjima“.

„U maloj sredini poput Sunje svakako je provedba ovakvih projekata dobrodošla, pogotovo što naš školski zbor nastoji sudjelovati na županijskim i državnim natjecanjima. Osnove pravilnog postizanja tona, vježbe disanja i tehnika pjevanja svakako su korisni i primjereni djeci“, izjavio je učitelj glazbene kulture u OŠ Sunja, Ivica Kovačić.

„Djeca su bila oduševljena radionicom i edukativnim sadržajem seminara.“ rekla je v.d. ravnateljice Ivana Simeunović iz OŠ August Cesarec u Špišić Bukovici, dok je Marica Tubić, učiteljica glazbene kulture OŠ Dvor komentirala: „Aktivnosti su bile dinamične, poučne i zanimljive. Učenici su osvjestili svoj stav o tehnikama lijepog i izražajnog pjevanja.“

Glazbeni centar Papandopuline tijekom 2018. godine već je održao niz ovakvih edukativnih besplatnih seminara za djecu i mlade u svim krajevima Hrvatske, a nakon projekta u Virovitičko-podravskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, već planiraju i niz seminara diljem sjeveroistočne Hrvatske, i to u Đakovu, Iloku i Požegi. Za ovaj projekt ističu kako je „prvenstveno imao za cilj doći do djece koja nemaju mnogo mogućnosti za uključivanjem u dodatne korisne i kvalitetne aktivnosti, donijeti im radost glazbe, ali i mogućnost kreativnog i osobnog razvoja. Želja nam je Projekt nastaviti provoditi svake godine za djecu i mlade koja u mjestima gdje žive nemaju sličnih mogućnosti“.

 

* Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Zaklade „Hrvatska za djecu“. Sadržaj ovog dokumenta u isključivoj je odgovornosti Glazbenog centra Papandopuline i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Zaklade „Hrvatska za djecu“.

Share on Facebook
Please reload

ISTAKNUTI POSTOVI

Velika slavljenička godina za Pjevački studio Mozartine i audicije u tijeku!

10/01/2019

1/2
Please reload

AKTUALNI POSTOVI
Please reload

INOZEMNE TURNEJE

NIZOZEMSKA

11.-15.4.2019.

Crkva Dobrog Pastira, Amsterdam

Katedrala sv. Lovre i sv. Elizabete, Rotterdam

OSLO, NORVEŠKA

22.-27.05.2018.

Koncertna dvorana Oslo Konserthus

Hrvatska katolička misija

Crkva sv. Josipa

KONTAKT

10000 Zagreb, Bukovac gornji 21c

Mob: +385998022750
Fax: +38512341729

SAD

04.-17.2.2016.

Chicago – Crkva sv. Jeronima 

Naperville; Grand Haven; Chelsea; Detroit, Boston;

New York – Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda, Carnegie Hall

STOCKHOLM, ŠVEDSKA

22.-26.5.2014.  

Katedrala sv. Brigitte, Vadstena

Sportska dvorana Ishallen, Ekilstuna

Crkva Kat. Domkyrkan -Medborgaplatsen, Stockholm

LONDON, ENGLESKA

18.-22.04.2013.

Festival “Welcome Croatia”, crkva sv. Vinka Paulskog

Crkva Presvetog Srca

PARIS, FRANCUSKA

  • w-facebook
  • YouTube Clean

21.-25.5.2015.  

Hrvatsko veleposlanstvo

Crkva sv. Ćirila i Metoda

Hrvatska katolička misija

BRUXELLS, BELGIJA

30.09.-02.10.2013.

Crkva Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand 

Europski parlament

NEW YORK, SAD

15.-30.09.2011.

“92nd Y Festival”, New York

Community United Methodist Church, New Jersey 

Gallery MC NYC, New York