Mozartine na jedinstven način proslavile 20 godina rada


15. listopada u 20 sati Pjevački studio Mozartine proslavio je svoj 20. rođendan velikim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Mozartine su koncert najavile u velikom stilu, a rođendanske čestitke dolazile su danima unaprije i to od poznatih lica kao što su Duško Čurlić, Dejan Lovren, Jelena Radan, Mia Dimšić, Jacques Houdek, NBA zvijezda Dario Šarić i mnogi drugi...

Pjevački studio Mozartine broji 7 dječjih zborova, Djevojački zbor Mozartine, Zbor dječaka BoysVoice i Musical zbor Webber, a bivše članice zborova djeluju pod nazivom Ex-Mozartine i mogu se pohvaliti suradnjama s nekim od najvećih glazbenika s ovih područja.

Svi ti zborovi dobili su svoj trenutak tijekom večeri. Koncert je počeo u ritmovima svima poznate Rijeke snova koju su zapjevale Ex-Mozartine i Neno Belan kao gost iznenađenja, te su bez ikakve najave potpuno iznenadili publiku koja nije znala što ih očekuje. Nakon uvoda, na sceni su se pojavili voditelji: šarmantni duo koji su činili Frano Ridjan i Antonija Ćosić, koja je i sama pjevala u Mozartinama, ali i zapjevala kao Ex-Mozartina tijekom večeri. Nakon njih na sceni su se počeli izmijenjivati svi dječji zborovi Pjevačkog studija i to redom Schubertine, Raveline, Scarlattine, Bachovine, Chopinine, Vivaldine i Papandopuline. Svi ovi dječji zborovi pokazali su kako Pjevački studio Mozartine održava kvalitetu izvedbe među najmlađima do mjere gdje djeca uzrasta od 6 do 12 godina izvode zahtjevne operne arije i skladbe poput Beethovenove Ode radosti na razini koja se rijetko čuje i kod zborova odrasle dobi. Njihova koncentracija i profesionalizam publiku su ostavili bez daha i najavili nam novu generaciju pjevačkih zvijezda u nastajanju, a sve to možemo zahvaliti njihovim vrijednim dirigenticama Martini Divjak, Ireni Curić, Mateji Škaro, Loreni Deiddi i Petri Hrvačić koje unose ljubav u svoj rad s djecom i svojim radom ruše ustaljene predodžbe o tome kako bi dječji zborovi trebali zvučati.

Nakon njih pozornicu je zauzeo Djevojački zbor Mozartine, najstariji zbor Pjevačkog studija, koji je izveo iznimno hrvatsko djelo Pjesni ljuvene Josipa Hatzea, te nekoliko izabranih stavaka iz Pergolesijevog djela Stabat Mater. Osim izvedbe zbora koja je izazvala oduševljenje publike, treba spomenuti i iznimne solistice Nataliju Kralj i Anteu Poljak koje su svojim glasovima naježile publiku i zaokružile zaista poseban prvi dio koncerta.

Nakon prvog dijela koncerta koji je obilježila klasična glazba, uslijedio je drugi dio koncerta koji je pokazao da uz klasiku Mozartine znaju ponešto i o suvremenoj pop glazbi i da na jednakoj razini mogu izvesti i svima poznate pop i rock hitove. Tako je drugi dio otvorio energični nastup Musical zbora Webber čiji su mali članovi s velikim guštom i u maniri pravih zvijezda izveli Empire State of Mind Alicie Keys i Rolling in the Deep od Adele, a sve uz glasno navijanje i pljesak publike. Nakon njih na pozornicu su se popeli dječaci iz zbora BoysVoice koji su izrazito emotivno otpjevali hitove Angel Robbie Williamsa i predivnu Cohenovu skladbu Hallelujah kojom su izmamili suze kod velikog dijela publike. Za kraj koncerta pozornicu su ponovo zauzele Ex-Mozartine kojima su se pridružili i gosti iznenađenja, pa su tako s Damirom Urbanom izvele Astronauta, s Ivanom Dečakom Tango, a na pjesmi nebo Psihomodo Popa pridružio im se Davor Gobac koji je za kraj digao publiku na noge i rasplesao sve koji su da tada još mirno sjedili.

Posebno emotivan trenutak večeri bio je kada su voditelji pozvali osnivačicu studija Sonju Rem da dođe na pozornicu, a cijela dvorana krenula je jednoglasno skandirati njezino ime u čast svega što je tijekom 20 godina napravila kao snaga i pokretač cijelog studija koji se danas može pohvaliti s brojkom od 300 djece što ga čini ne samo najvećim pjevačkim studijom u Hrvatskoj nego i šire. Studio danas u njeno ime vodi njezina kći Iva Majcenić koja je nastavila razvijati majčinu viziju i ljubav prema glazbi, šireći pozitivan primjer među djecom i mladima i koja je svoj poklon također preuzela uz glasnu podršku publike.

Uz odlične goste i koncert koji je potrajao 2 i pol sata, treba spomenuti i odlične glazbenike iz Acoustic Projecta koji su cijeli koncert pratili, kako u klasičnom, tako i u dijelu s hitovima, a cijelim koncertom majstorski je dirigirao naš proslavljeni dirigent Robert Homen.

Sve u svemu, ovo je bio koncert za pamćenje, a Pjevački studio Mozartine pokazao je kako se imaju s čime ponositi, te im želimo sreću u njihovom putu ka sljedećoj obljetnici i novim glazbenim avanturama.

ISTAKNUTI POSTOVI
AKTUALNI POSTOVI