Završilo 1. izdanje Croatia International Jazz+ Festivala


24. srpnja oko 23 sata završio je zadnji koncert u sklopu ovogodišnjeg 1. po redu Croatia International Jazz+ Festivala. Publika je zadnju pjesmu dočekala na nogama, glasno bodreći izvođače kojima su nakon koncerta prilazili i čestitali na sjajno obavljenom poslu, jer je pod njihov nogama pozornica na solinskoj Gradini gorjela od pozitivne energije. Bio je to šesti dan u nizu da se u sklopu Croatia International Jazz+ Festivala uzastopno održao nastup njegovih gostiju i šesti po redu na kojem je publika otišla doma u potpunom transu.

1. Croatia International Jazz+ Festival manifestacija je koju nam donosi Pjevački studio Mozartine u suradnji s međunarodnom udrugom Culture Path. Već prvim izdanjem podigli su ljestvicu kvalitete na zavidnu razinu, jer su u Hrvatsku doveli tri izvrsne skupine izvođača: Youth Singers of Calgary iz Kanade, te bendove The Inevitables i The Soul Research Foundation iz SAD-a. Kao gosti na pozornici u svim gradovima nastupio je i hrvatski izvrstan zbor dječaka BoysVoice koji je svojim obradama pop-rock svevremenskih hrvatskih i stranih hitova na svim lokacijama oduševio i šarmirao publiku.

Youth Singers of Calgary profesionalni je show zbor koji je hrvatskoj publici predstavio posebno pripremljen program pod nazivom „Come Alive“ u sklopu kojega su izveli kombinaciju hitova s Broadwayskih pozornica i klasičnijeg zborskog repertoara. Sve pjesme izveli su uz zahtjevnu koreografiju i nevjerojatnu razinu snalaženja na pozornici. Vidjeti 50ak osoba koje na sceni dišu kao jedan ostavilo je poseban dojam na publiku, kao i njihovi izrazito talentirani solisti.

Nakon ovog kanadskog zbora, publika je imala priliku vidjeti dva benda iz studija Caleb Chapman's Soundhouse iz Salt Lake Citya – The Inevitables i The Soul Research Foundation. The Inevitables su kombinirali zvukove gipsy swinga, popa, jazza i rocka u šarmantnoj kombinaciji tri ženska vokala i izuzetno dinamičnog benda u pratnji. The Soul Research Foundation imao je sličnu postavu instrumenata i vokala, ali su izvodili hitove iz zlatnog doba funka i soula, te donijeli jedan drugačiji karakter kojim su publiku u svim gradovima dizali na noge, a one starije među njima podsjetili na mladost i legendarne hitove izvođača poput Arethe Franklin i Stevie Wondera. Njihove su vokalistice, iako izrazito mlade, svojim snažnim glasovima bez problema parirale jednako talentiranim instrumentalistima, a posebno se istakla i sjajna puhačka sekcija čiji su saksofonisti svakom svojom solo dionicom nanovo impresionirali publiku.

Ovi izvođači tako su 19. srpnja otvorili Festival u Zadru na predivnoj lokaciji uz crkvu sv. Donata na Forumu, a nakon Zadra uslijedili su nastupi u Makarskoj, Imotskom, Zaostrogu, Vodicama, Splitu i Solinu. Tijekom Festivala su imali prilike čuti i dva stručna predavanja – ono Brune Mičetića, stručnjaka za jazz gitaru, te Jacquesa Houdeka o vokalnoj tehnici, čime su i instrumentalisti i pjevači imali prilike učiti i od iskusnih glazbenika s našeg područja.

25. srpnja skupine su nastavile prema Španjolskoj gdje ih čekaju daljnji nastupi, a hrvatska publika već željno iščekuje novo izdanje Croatia International Jazz+ Festivala, jer su ovako atraktivnim izborom lokacija i izvođača sve oborili s nogu.

ISTAKNUTI POSTOVI
AKTUALNI POSTOVI
INOZEMNE TURNEJE

NIZOZEMSKA

11.-15.4.2019.

Crkva Dobrog Pastira, Amsterdam

Katedrala sv. Lovre i sv. Elizabete, Rotterdam

OSLO, NORVEŠKA

22.-27.05.2018.

Koncertna dvorana Oslo Konserthus

Hrvatska katolička misija

Crkva sv. Josipa

KONTAKT

10000 Zagreb, Bukovac gornji 21c

Mob: +385998022750
Fax: +38512341729

SAD

04.-17.2.2016.

Chicago – Crkva sv. Jeronima 

Naperville; Grand Haven; Chelsea; Detroit, Boston;

New York – Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda, Carnegie Hall

STOCKHOLM, ŠVEDSKA

22.-26.5.2014.  

Katedrala sv. Brigitte, Vadstena

Sportska dvorana Ishallen, Ekilstuna

Crkva Kat. Domkyrkan -Medborgaplatsen, Stockholm

LONDON, ENGLESKA

18.-22.04.2013.

Festival “Welcome Croatia”, crkva sv. Vinka Paulskog

Crkva Presvetog Srca

PARIS, FRANCUSKA

  • w-facebook
  • YouTube Clean

21.-25.5.2015.  

Hrvatsko veleposlanstvo

Crkva sv. Ćirila i Metoda

Hrvatska katolička misija

BRUXELLS, BELGIJA

30.09.-02.10.2013.

Crkva Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand 

Europski parlament

NEW YORK, SAD

15.-30.09.2011.

“92nd Y Festival”, New York

Community United Methodist Church, New Jersey 

Gallery MC NYC, New York