Završilo drugo izdanje Croatia International Choir Festivala – publika želi još!


Od 2. do 5. srpnja u Zagrebu se održalo drugo po redu izdanje Croatia International Choir festivala u organizaciji Djevojačkog zbora Mozartine i međunarodne udruge Culture Path. Pjevački studio Mozartine odavno je sinonim za kvalitetne izvedbe i glazbenu edukaciju, no s ovim su projektom dokazali kako njihovo ime može stajati uz bok svjetskim zborovima, te da mogu nositi organizaciju i jednog ovako ozbiljnog, međunarodnog glazbenog događanja. U trajanju od 4 dana, a posebno 3. i 4. srpnja kada su održani koncerti, zagrebačka publika je mogla čuti zborove iz raznih dijelova svijeta, te su tako na festivalu sudjelovali zborovi iz Hrvatske, BiH, Kanade, SAD-a i Australije.

3. srpnja zborovi su svoj dan započeli kratkim koncertom za štičenike Doma za starije osobe Medveščak nakon čega su uživali u razgledu grada. Kasnije u srijedu publika je mogla čuti duži repertoar zborova koji su u Bazilici Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici održali čak dva koncerta. U 17 sati svoj je program predstavio zbor Southland iz Australije, te Boston City Singers iz SAD-a. U 20 sati raskoš svog talenta pokazao je Muški vokalni ansambl „Iosephus“ iz Zagreba, a nakon njega nastupili su kanadski zborovi BC Boys Choir i Vancouver Island Choir.

U četvrtak, 4. srpnja zborovi su imali prilike poslušati stručno predavanje našeg glasovitog dirigenta i profesora na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, Roberta Homena, s kojim su uvježbali i dvije zajedničke kompozicije, dok je u 20 sati u dvorani „Blagoje Bersa“ na Muzičkoj Akademiji održan svečani Gala koncert svih sudionika.

Opisati ovaj koncert u samo nekoliko rečenica teško može predočiti o kakvom je događaju riječ. Tijekom večeri se zagrebačkoj publici predstavilo 8 različitih zborova, od kojih je svaki donio nešto posebno i jedinstveno. Organizatori su ponosni što su čak dva zbora – zbor Trisagion iz Rijeke i Vokalni ansambl „Arabeske“ – nastupili na Festivalu drugu godinu za redom. Zbor Trisagion predstavio se klasičnim crkvenim repertoarom i profesionalno otvorio koncert, dok su Arabeske uživljeno predstavile tradicionalne zvukove Bosne i Hercegovine, odnosno Gračanice, mjesta iz kojeg dolaze. Na koncertu se se predstavila dva muška zbora iz Zagreba – muški vokalni ansambl „Iosephus“ i zbor dječaka BoysVoice. Iosephus je u maniri klapa izveo svoj program na vrhunskoj razini, dok je BoysVoice šarmantno zapjevao nekoliko popularnih hitova poput Gibonnijeve Tempere i „Don't Stop me Now“ grupe Queen. Boston City Singers, zbor mladih iz Bostona, u svoje izvedbe je inkorporirao i koreografiju, ali i bubnjeve čime su dodatno impresionirali publiku. Nakon njih na pozornicu su došla dva kanadska sastava, Vancouver Island Choir i „Chorale“ from the BC Boys Choir, koji zajedno imaju raspon godina od 10, pa do gotovo 80 i pokazuju kako glazba zaista jest univerzalni jezik koji spaja ljude bez obzira na starost i godine iskustva. Posljednji na pozornici svoju je zemlju predstavio zbor Southland, australski zbor koji se ponosi izvođenjem u najvećoj mjeri australskih kompozitora, a publiku su posebno zaintrigirali pjesmama australskih Aboridžina i upotrebom tradicionalnih instrumenata. Nakon njih je uslijedio grupni nastup svih sudionika festivala u sklopu kojeg su izveli pjesme uvježbane s prof. Homenom. Ta količina pjevača na pozornici, kao i posebna energija koja je zavladala dvoranom ostavili su publiku bez daha, te su kraj kompozicija dočekali na nogama u glasnom pljesku koji je trajao nekoliko minuta. Radost i pozitivna energija izvođača osvojila je sve koji su tu večer sjedili u publici, te je jasno kako se ova manifestacija mora nastaviti.

Svoje dojmove podijelila je i direktorica Festivala Iva Majcenić: „Nakon ovako divnog iskustva, upoznavanja prekrasnih novih ljudi i kultura, osjećamo neizmjernu čast i s još većim uzbuđenjem krećemo u pripremu novog izdanja Festivala koje će se održali od 3. do 6. srpnja 2020. u Zagrebu. Sve zainteresirane za prijavu, pozivamo da nam pošalju snimke i biografiju svog zbora na mail info@mozartine.hr. Vidimo se sljedeće godine“.

ISTAKNUTI POSTOVI
AKTUALNI POSTOVI
INOZEMNE TURNEJE

NIZOZEMSKA

11.-15.4.2019.

Crkva Dobrog Pastira, Amsterdam

Katedrala sv. Lovre i sv. Elizabete, Rotterdam

OSLO, NORVEŠKA

22.-27.05.2018.

Koncertna dvorana Oslo Konserthus

Hrvatska katolička misija

Crkva sv. Josipa

KONTAKT

10000 Zagreb, Bukovac gornji 21c

Mob: +385998022750
Fax: +38512341729

SAD

04.-17.2.2016.

Chicago – Crkva sv. Jeronima 

Naperville; Grand Haven; Chelsea; Detroit, Boston;

New York – Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda, Carnegie Hall

STOCKHOLM, ŠVEDSKA

22.-26.5.2014.  

Katedrala sv. Brigitte, Vadstena

Sportska dvorana Ishallen, Ekilstuna

Crkva Kat. Domkyrkan -Medborgaplatsen, Stockholm

LONDON, ENGLESKA

18.-22.04.2013.

Festival “Welcome Croatia”, crkva sv. Vinka Paulskog

Crkva Presvetog Srca

PARIS, FRANCUSKA

  • w-facebook
  • YouTube Clean

21.-25.5.2015.  

Hrvatsko veleposlanstvo

Crkva sv. Ćirila i Metoda

Hrvatska katolička misija

BRUXELLS, BELGIJA

30.09.-02.10.2013.

Crkva Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand 

Europski parlament

NEW YORK, SAD

15.-30.09.2011.

“92nd Y Festival”, New York

Community United Methodist Church, New Jersey 

Gallery MC NYC, New York