Uspješno završen 1st Croatia International Choir Festival

U Zagrebu je od 30. lipnja do 3. srpnja održan 1. po redu Croatia International Choir Festival, u organizaciji Djevojačkog zbora Mozartine i uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba. Prvu večer Festivala, koncert je održao zbor Trisagion iz Rijeke u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Zbor Trisagion pokazao je zašto već godinama oduševljavaju publiku u Rijeci, Crikvenici i Bakarskom dekanatu. Suverenim vladanjem klasičnim crkvenim repertoarom pokazali su svoju kvalitetu.

U ponedjeljak, 2. srpnja u popodnevnim satima zborovi su imali prilike raditi s profesorom Robertom Homenom s Muzičke akademije i svladali nove tehnike pjevanja, ali i dirigiranja u čemu prof. Homen ima zaista bogato iskustvo.

U 20 sati u dvorani Hrvatskog Glazbenog Zavoda održao se revijalni koncert svih sudionika 1. CICF-a. Večer je otvorena nadahnutim govorima organizatora, direktorice festivala Ive Majcenić i idejnog začetnika Festivala, predsjednika udruge Culture Path, Johna Crozmana koji je na ideju pokretanja projekta došao inspiriran snažnom zborskom zajednicom na hrvatskom tlu i susretljivošću naših ljudi, te je povezivanjem s udrugom Djevojački zbor Mozartine iz Zagreba ideja krenula u realizaciju. Vrijednim radom i trudom organizatorice iz Mozartina pripremile su prvo izdanje, te je koncert koji je održan predstavljao sam vrhunac brojnih festivalskih događanja.

Prvi su na pozornicu stupili članovi zbora Trisagion i ponovili dio atmosfere od večeri prije. Pomnim praćenjem pokreta ruku svog izvrsnog dirigenta Jadrana Matešina pokazali su iznimnu snagu interpretacije.

Slijedio je nastup ansambla Mater Libertatis uz dirigenticu Anitu Kaić Poslek iz zagrebačke župe Svete Mati Slobode. Već prvom skladbom Regina Coeli Gregora Aichingera pokazali su da s iznimnom preciznošću mogu svladati za zbor izrazito zahtjevne kolorature, te su s istom preciznošću i tehničkom vještinom izveli i ostatak svog programa. Savršeno ujednačeni u izvedbi zboraši su oduševili prisutne.

Nakon njih nastupili su prvi međunarodni gosti, ansambl Arabeske iz Gračanice u Bosni i Hercegovini, uz dirigenta Salka Suljagića. Ansambl Arabeske, koji predstavlja jedan od simbola svog rodnog grada, posebno se ističu u a capella izvedbama bosanskih napjeva i sevdalinki, što su pokazali i ovaj put. Arabeske su disale kao jedan i emotivno izvele svoj program, ističući se svojim izuzetno jasnim izgovorom teksta.

Iza Arabeski nastupale su i druge gošće iz BiH, vokalni sastav Lašvanske Dive iz Nove Bile, uz dirigetnicu Sanju Grabovac. Dive imaju način da prenesu emociju sasvim neprosredno i bez pretencioznosti. Istaknula se odlična sopranistica čiji se glas savršeno stapao s baršunastom bojom altova. Iako su bile brojčano najmanji sastav festivala, njihova snaga bez najmanjeg problema ispunila je dvoranu, te su zazvučale kao mnogo brojniji sastav.

Koncert je zatvorio mješoviti zbor sv. Barbare Panis Angelicus iz Zagreba, uz dirigenta Tomislava Čekolja. Panis Angelicus istaknuo se toplinom izvedbe, te isijavanjem pozitivne energije iz svakog pjevača tijekom cijelog nastupa. Prelijevanjem njihovih muških i ženskih vokala nastala je magija, a treba spomenuti i sjajnu solisticu koja je svojim vokalnim sposobnostima začarala cijelu publiku na pjesmi Kradem ti se.

Na samom kraju koncerta organizatorica je pozdravila sve prisutne, te su svim dirigentima i ansamblima podijeljenje zahvale za sudjelovanje u Festivalu.

Za sljedeću godinu planira se još veće i raznolikije izdanje 2. izdanje CICF-a. Drugi po redu Croatia International Choir Festival održat će se od 2. do 5. sprnja 2019., a novina je kako će zborovi moći gostovati i na Jadranu prije i nakon navedenih datuma. Uspjeh ovogodišnjeg Festivala pokazao je kako u Hrvatskoj itekako postoji potreba za održavanjem kulturnih događanja ovakvog tipa, te je Croatia International Choir Festival još jedan korak dalje u obogaćivanju lokalne ponude kvalitetnim kulturnim i glazbenim sadržajima.

 

Share on Facebook
Please reload

ISTAKNUTI POSTOVI

Velika slavljenička godina za Pjevački studio Mozartine i audicije u tijeku!

10/01/2019

1/2
Please reload

AKTUALNI POSTOVI
Please reload

INOZEMNE TURNEJE

NIZOZEMSKA

11.-15.4.2019.

Crkva Dobrog Pastira, Amsterdam

Katedrala sv. Lovre i sv. Elizabete, Rotterdam

OSLO, NORVEŠKA

22.-27.05.2018.

Koncertna dvorana Oslo Konserthus

Hrvatska katolička misija

Crkva sv. Josipa

KONTAKT

10000 Zagreb, Bukovac gornji 21c

Mob: +385998022750
Fax: +38512341729

SAD

04.-17.2.2016.

Chicago – Crkva sv. Jeronima 

Naperville; Grand Haven; Chelsea; Detroit, Boston;

New York – Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda, Carnegie Hall

STOCKHOLM, ŠVEDSKA

22.-26.5.2014.  

Katedrala sv. Brigitte, Vadstena

Sportska dvorana Ishallen, Ekilstuna

Crkva Kat. Domkyrkan -Medborgaplatsen, Stockholm

LONDON, ENGLESKA

18.-22.04.2013.

Festival “Welcome Croatia”, crkva sv. Vinka Paulskog

Crkva Presvetog Srca

PARIS, FRANCUSKA

  • w-facebook
  • YouTube Clean

21.-25.5.2015.  

Hrvatsko veleposlanstvo

Crkva sv. Ćirila i Metoda

Hrvatska katolička misija

BRUXELLS, BELGIJA

30.09.-02.10.2013.

Crkva Onze-Lieve-Vrouw van Goede Bijstand 

Europski parlament

NEW YORK, SAD

15.-30.09.2011.

“92nd Y Festival”, New York

Community United Methodist Church, New Jersey 

Gallery MC NYC, New York