Croatia International Choir Festival


Prvo izdanje Međunarodnog Festivala Zborova održat će se od 30.06.-03.07.2018. godine u Zagrebu. Na Festivalu će sudjelovati zborovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Organizator Festivala je udruga Djevojački zbor Mozartine.

Zborovi dolaze u Zagreb 30.06.2018. U nedjelju 01.07. održat će se pojedinačni koncerti zborova u zagrebačkim crkvama gdje će zborovi izvoditi svoj program. U ponedjeljak, 01.07. će se u jutarnjim satima odžati probe zborova u HGZ-u za revijalni večernji koncert koji će biti u 20:00 sati. U popodnevnim satima istog dana održat će se seminar za sudionike Festivala koji će držati profesori s Muzičke akademije u Zagrebu. Utorak, 03.07. rezerviran je za razgledavanje grada Zagreba, kada će sudionici Festivala imati prilike upoznati grad i njegovu povijest i kulturu.

Croatia International Choir Festival je manifestacija koja ove godine doživljava svoje prvo izdanje, a planira se da postane godišnja manifestacija. Koncert i nastupi zborova koji će biti održani za vrijeme trajanja Festivala bit će otvoreni za publiku i time će obogatiti kulturnu i glazbenu ponudu grada Zagreba, a samim time utječe se na umjetničko i kulturno okruženje kroz koncerte i seminare sudionici imaju priliku upoznati druge kulture i običaje, ali i naučiti nove tehnike u pjevanju i vođenju zborova. Projekt Međunarodnog Festivala zborova, afirmirajući trenutne trendove u zemlji u okviru zborskog pjevanja, inovativnim pristupom objedinjuje mnogo elemenata u originalan koncept - za vrijeme Festivala održat će se brojni koncerti koji će imati slobodan ulaz za građane i posjetitelje što će također obogatiti kulturnu ponudu grada, sudjelovanjem inozemnih zborova koji će doći u pratnji obitelji povećat će se broj noćenja, a samo održavanje Festivala je odlična promocija Hrvatske kao destinacije, te će sudionici za vrijeme trajanja manifestacije sudjelovati na brojnim radionicama i seminarima na kojima će upoznati običaje i kulturu grada, isprobati tradicionalna jela i tradicije, te će to iskustvo ponijeti sa sobom u svoje domovine te prenositi sunarodnjacima. Kroz istraživački pristup razvijanjem novih metoda i koncepata rada osmišljen je projekt međunarodnog festivala zborova koji ostvaruje ciljeve:

  • organizacija korisnih aktivnosti za pjevače,

  • suradnja s ostalim državama, izmjene iskustava,

  • upoznavanje drugih kultura na zajedničkim radionicama, seminarima i koncertima,

  • povećanje kulturnih i glazbenih događanja grada Zagreba,

  • promocija i popularizacija hrvatskog zborskog pjevanja u zemlji i svijetu,

  • medijska propaganda i predstavljanje Hrvatske kao destinacije Festivala drugim zemljama svijeta,

  • nastavak međunarodne suradnje sa sudionicima Festivala nakon završetka održavanja manifestacije,

  • promocija hrvatskih kompozitora i glazbe u inozemstvu,

  • očuvanje i promicanje tradicijskih vrednota nacionalne kulture te poticanje amaterskog glazbenog stvaralaštva različitih izvodilačkih profila.

Udruga Djevojački zbor Mozartine radi na organizaciji velikog broja dodatnih aktivnosti za djecu i mlade grada Zagreba, te kulturne udruge i pjevačke ansamble, te ih usmjerava prema prihvatljivim sadržajima koji im mogu otvoriti prilike za kreativno izražavanje čime kritički preispituje okruženje u kojem se nalaze, odnosno pomanjkanje kvalitetne glazbeno-kulturne ponude.

Projekt ovog Festivala zasigurno je manifestacija koja je na kulturnoj razini potrebna Gradu Zagrebu, u smislu promicanja Grada kao grada glazbe i kulture.

ISTAKNUTI POSTOVI
AKTUALNI POSTOVI